3
Komen

Aurat



     Semalam aku tolong mak aku berniaga di sebuah kedai makan. Majoriti pelanggan kedai aku pelajar sebuah IPTA ni. Setiap kali mereka makan kt kedai aku, aku tengok dan memerhati je pakaian diorg. 

    Tetibe pandangan aku ni terfokus kt sorang minah ni. Muke cute, sopan je. Same mcm mawar aku. Sejuk mata memandang. Pastu aku terpandang pulak sorang minah ni.yup, pakai tudung. Tapi aku tengok keadaannya tu agak menjolok mate. 

     So, balik tu aku buka la buku aku yg lame2 tu. Aku tengok balik la ape yang berkaitan pasal aurat. Dan aku jumpe somethng..

Aurat bagi lelaki: 
     ♠        Antara pusat hingga lutut. (pakaian hendaklah longgar, tidak nipis dan tidak membentuk 
           tubuh badan)

Aurat bagi perempuan:

        Seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan.
        Suara yang nyaring/mendayu.
        Sesuatu yang boleh menaikkan nafsu lelaki.
        Kerana tubuh perempuan menyimpan 1001 rahsia.

Pengkhususan aurat perempuan:

        Ajnabi: seluruh badan kecuali kedua tapak tangan.
        Wanita bukan Islam: seperti lelaki ajnabi.
        Golongan terdekat :diantara pusat hingga lutut. (cnth: sesama perempuan Islam)
        Suami : tiada batasan aurat.
 
Hope ini dapat membantu dan ingatkn aku dan kawan2 sekalian tentang aurat.

Sekian,

Assalamualaikum kawan2..


~SiLaLaH bACa (-_*)~

3 comments:

apink said...

assalamu'alaikum,
saya suka postingan ini, semoga bisa membuka wawasan bagi pembacanya,.,,
amiiiennn...

Mawar Hitam said...

waalaikumsalam..
maceh..insya Allah saya akn cube tulis post mcm ni lebih kerap..thnks bg pendapat =)

azie azian said...

assalamualaikum..
entry yg baik..teruskan berkongsi ilmu..
ilmu itu untuk dkongsi.moga ilmu yg dikongsi mendapat manfaat.